Conte de Dimitri




Aquest, és l’últim curs dels nostres nens i nenes, ja gairebé nois i noies, a la nostra escola, l’escola Els Pinetons. Sabem que estan elaborant el seu propi camí i de vegades per fer-ho n’han d’explorar de nous, n’han de recórrer alguns de perillosos o de destí incert...
Les mestres hem volgut acompanyar-los en la recerca d’aquest camí amb unes lectures en veu alta que creiem que els han fet pensar, reflexionar i que ens ajuden a tots i totes, petits i grans, a ser més persones cada dia.
Tot seguit us en presentem alguns d’aquests contes il·lustrats:


DIMITRI
 

  Autor: Joan de Déu Prats
  Any: 2009
  Il·lustrador: Rebeca Luciani
  Editorial: Grup Editorial Luis Vives /Baula
  Última edició: 1a Edició Octubre de 2009
  Pàgines: 22
  ISBN: 978-84-479-1973-4




Dimitri és un titella. Uns fils li mouen el cos de manera graciosa. Però, com tots els titelles, és manipulat... No l'amoïna l'obscuritat del bagul on descansa. Fins que un dia es deslliura dels fils que el lliguen...
Dimitri és una història sobre l'anhel de llibertat. El protagonista s'adona de la seva pròpia personalitat: fins en aquell moment el titella transcorria entre la foscor del bagul i la llum dels camerinos, sense emocions, amb la indiferència del titellaire, personatge que no apareix en les il·lustracions de Rebeca Luciani. Amb la descoberta de la seva existència, Dimitri comença a ser conscient de la seva situació opressiva i assistim, làmina rere làmina, a la seva transformació. Aprèn a bellugar-se sol i n'explora les possibilitats. Mentre s'adreça a una ciutat plena de colors i cap a un horitzó obert, el text de Joan de Déu Prats insinua la incertesa del seu futur. Rebeca Luciani acompanya amb les seves il·lustracions aquesta evolució del personatge. Una varietat de vermells que barrejats amb el negre suggereixen dolor i la tirania del titellaire. Els verds esperançats apareixen en els plans panoràmics sobre els camps i els espais oberts, i els ocres son protagonistes a la ciutat com a espai d'acolliment i convivència, i, encara, el blau alliberador del mar al fons.
Crítica a El Punt diari del Maresme (per Pep Molist)


Reflexions dels nens i nenes:
Sigues humil per admetre els teus errors, intel·ligent per aprendre d’ells i madur per corregir-los. (MV)
No dejes que te muevan los hilos, sigue tu propio camino. (MM)
(...) Perquè mai siguis una marioneta no et donis per vençut abans d’hora i no t’enganyis a tu mateix (...) I ara et faig una pregunta: mai t’has sentit una marioneta? (EC)
A la vida no s’hi val culpar als altres. (ME)
Ets tu qui decideix el com, el quan i l’on. (CM)